суббота, 15 октября 2016 г.

Сторінками професійної періодики

Шановні колеги!

Хочу познайомити вас
з публікаціями
російського видання:


Думаю, що досвід професіоналів бібліотечної справи
з Росії буде корисним і для нас.

Це електронна версія журналу,
яка зберігається у Науковій електронній бібліотеці ГПНТБ Росії у відкритому доступі.

Статті з електронної версії журналу можна зберегти
як веб-закладку (сервіси Evernote,  Diigo),
можна завантажити собі як електронний файл PDF,
роздрукувати.

Цікаві публікації (російською мовою):

Доклад Я.Шрайберга

на Втором Международном профессиональном форуме
"Крым-2016":



У статті детально розглянуті цілі, завдання, організаційні форми і технологічні  процеси редагування в каталогізації: від формування бібліографічного запису, введення даних в АБІС до системи каталогів - як карткових (алфавітного і систематичного), так і електронного. Проаналізовано зміст і технологію робіт за видами індексування (повне і вибіркове, планове і поточне, методичне і технічне). Звернуто увагу на редагування запозичених записів, використання даних централізованої каталогізації, облік зауважень і пропозицій читачів в інтересах редагування.


Проаналізовано сучасні пошукові системи інтернету, як глобальні,
так і локальні, відзначені їхні переваги і недоліки. Детально розглянуто популярний метод організації та систематизації інформації інтернет-сайтів - тегування, перераховані його слабкі і сильні сторони. Наведені приклади використання тегування. Зроблено висновок: кожна пошукова система унікальна і має свої алгоритмами пошуку, спільне використання яких представляється оптимальним для користувача і дає йому можливість самостійно вибрати те, що підходить для вирішення конкретного завдання.


Представлений короткий огляд матеріалів Лондонської книжкової виставки 2016 р,  наведені статистичні відомості: учасники, відвідування та ін. Особливу увагу приділено таким питанням, як врахування думки користувачів при конструюванні нової платних форм, доступність інформації для людей з вадами зору, Відкритий доступ і проблеми авторського права, розвиток продажів електронних книг, робота з великими масивами даних і семантичні методи, перспективи розвитку бібліотек. Розглянуто найбільш цікаві, з точки зору автора огляду, публікації в друкованих виданнях, приурочених до Виставці. Відзначено одне із значущих подій Виставки - знайомство з новим директором Бібліотеки Конгресу США.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...