пятница, 21 ноября 2014 г.

Творчість та інновації в українських бібліотеках

19 листопада 2014 року на базі Сумського базового машинобудівного
коледжу СуМДУ відбулось засідання обласного науково-методичного
об'єднання завідуючих бібліотеками ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації
Тема засідання:
"Творчість та інновації в українських бібліотеках та
бібліотеках ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації"
Керівник: Бегменко Олена Миколаївна

Програма засідання:

1. Основні засади  інноваційного розвитку бібліотеки ВНЗ І-ІІ р.акредитації. Орієнтири розвитку бібліотек в умовах реформування
освіти в Україні (Бегменко О.М.)
2.Інновації - інструмент стратегії бібліотечного розвитку - з досвіду роботи бібліотек Сумської ЦБС (Мартюшова О.В., заступник директора з наукової роботи СМЦБС ім. Т.Г.Шевченка
3. Удосконалення бібліотечної діяльності в контексті розвитку електронних інформаційних ресурсів (Дмитракова Н.В., заступник директора з наукової роботи СОУНБ ім. Н.К.Крупської.)
4. Майбутнє бібліотечних послуг для молоді: заклик до дій. Зміни та інновації в обслуговуванні (масова робота, нові форми). (Понкратова Л.М. - завідуюча бібліотекою коледжу СНАУ,  Пахненко І.В. - завідуюча бібліотекою медичного коледжу; обмін досвідом)
5. Обговорення блогу створеного за пропозицією учасників ВНЗ І-ІІ р.а.
Затвердження відповідальних за обмін інформацією на блозі. (Понкратова Л.М., Пахненко І.В., Кратенко А.О., Сотнікова І.В.)
              На засідання приїхали бібліотекарі з Путивля, Шостки, Охтирки, Лебедина та інших міст Сумщини, а також з коледжів м.Суми.
               Змістовними і корисними для нас, бібліотекарів внз, були  виступи (з  супроводом презентацій) Мартюшової О.В.  і Дмитракової Н.В., які розповіли про власний досвід бібліотечної роботи і досвід своїх колег і показали яскраві фрагменти нових форм масових заходів. Дмитракова Н.В. висловила побажання про співпрацю масових бібліотек і бібліотек внз, що є просто вимогою часу, тому що тільки в тісній взаємодії, корпоративній роботі - майбутнє взагалі бібліотечної професії. Голова обласного науково-методичного об'єднання Бегменко О.М. висвітлила питання "інновацій" та запровадження їх в роботу бібліотек внз.
                Дуже своєчасною була інформація, яку надала всім присутнім Кальченко Валентина - вона поділилася порадами стосовно надання допомоги вимушеним переселенцям з Луганської і Донецької областей:  телефони волонтерів, пам'ятки, інші матеріали. Бібліотеки - це території спілкування, культурні центри, куди можуть звертатися  такі люди за психологічною підтримкою, просто бесідою, отриманням тепла і добрих людських стосунків.
                Понкратова Л.М. , Пахненко І.В. - поділились досвідом роботи своїх бібліотек - бібліотеки коледжу СНАУ і медичного коледжу. Пахненко І.В - розповіла про організацію роботи в бібліотеці медичного коледжу: студенти багато роблять презентацій, часто відвідують бібліотеку і звертаються за допомогою до бібліотекарів, створюється електронна бібліотека, працює літературна вітальня, клуб поезії (який веде Н.Лимарь).
                В бібліотеці коледжу СНАУ приділяється багато уваги саме впровадженню інформаційно-комунікаційних технологій в роботу, вже декілька років працює сайт бібліотеки (бібліотека коледжу СНАУ - тут новатор!): https://sites.google.com/site/azkniga09/, з 2013 року - блог http://bibliotekacoledg.blogspot.com/ і сторінка бібліотеки "в контакте" http://vk.com/koledzhsnau, зі студентами регулярно проводяться тренінги на теми: "Веб-ресурси бібліотек світу", "Інформаційні ресурси бібліотеки", "Складання списків літератури і основи наукової обробки літератури" та інші; на сайті бібліотеки працює віртуальний календар "Славетна плеяда Сумщини".  Родзинкою бібліотеки є літературні вечори з запрошенням письменників Сумщини. Людмила Миколаївна висловила надію, що бібліотечні блоги невдовзі з'являться й в інших бібліотеках внз І-ІІ р.а. А поки що можна ділитися інформацією, цікавинками роботи, інноваціями тут, на нашому  методичному блозі: "Бібліотечна палітра". Головне - бажання! 
                На засіданні обрали модератора блогу - Понкратову Л.М., відповідальних за сторінки: Пахненко І.В., Кратенко А.О., Сотнікову І.В. Бібліотекарі всіх коледжів об'єднання можуть надавати відомості про свої заходи на електронну адресу корпорації ВНЗ.








"Успех – это успеть"
"Творчество – общее дело, творимое уединенными", - Марина Цветаева.


1 комментарий:

  1. Магазин товаров для творчества https://sennelier.com.ua/ купіть акварель і художественние краскі

    ОтветитьУдалить

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...