пятница, 21 ноября 2014 г.

Творчість та інновації в українських бібліотеках

19 листопада 2014 року на базі Сумського базового машинобудівного
коледжу СуМДУ відбулось засідання обласного науково-методичного
об'єднання завідуючих бібліотеками ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації
Тема засідання:
"Творчість та інновації в українських бібліотеках та
бібліотеках ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації"
Керівник: Бегменко Олена Миколаївна

Програма засідання:

1. Основні засади  інноваційного розвитку бібліотеки ВНЗ І-ІІ р.акредитації. Орієнтири розвитку бібліотек в умовах реформування
освіти в Україні (Бегменко О.М.)
2.Інновації - інструмент стратегії бібліотечного розвитку - з досвіду роботи бібліотек Сумської ЦБС (Мартюшова О.В., заступник директора з наукової роботи СМЦБС ім. Т.Г.Шевченка
3. Удосконалення бібліотечної діяльності в контексті розвитку електронних інформаційних ресурсів (Дмитракова Н.В., заступник директора з наукової роботи СОУНБ ім. Н.К.Крупської.)
4. Майбутнє бібліотечних послуг для молоді: заклик до дій. Зміни та інновації в обслуговуванні (масова робота, нові форми). (Понкратова Л.М. - завідуюча бібліотекою коледжу СНАУ,  Пахненко І.В. - завідуюча бібліотекою медичного коледжу; обмін досвідом)
5. Обговорення блогу створеного за пропозицією учасників ВНЗ І-ІІ р.а.
Затвердження відповідальних за обмін інформацією на блозі. (Понкратова Л.М., Пахненко І.В., Кратенко А.О., Сотнікова І.В.)
              На засідання приїхали бібліотекарі з Путивля, Шостки, Охтирки, Лебедина та інших міст Сумщини, а також з коледжів м.Суми.
               Змістовними і корисними для нас, бібліотекарів внз, були  виступи (з  супроводом презентацій) Мартюшової О.В.  і Дмитракової Н.В., які розповіли про власний досвід бібліотечної роботи і досвід своїх колег і показали яскраві фрагменти нових форм масових заходів. Дмитракова Н.В. висловила побажання про співпрацю масових бібліотек і бібліотек внз, що є просто вимогою часу, тому що тільки в тісній взаємодії, корпоративній роботі - майбутнє взагалі бібліотечної професії. Голова обласного науково-методичного об'єднання Бегменко О.М. висвітлила питання "інновацій" та запровадження їх в роботу бібліотек внз.
                Дуже своєчасною була інформація, яку надала всім присутнім Кальченко Валентина - вона поділилася порадами стосовно надання допомоги вимушеним переселенцям з Луганської і Донецької областей:  телефони волонтерів, пам'ятки, інші матеріали. Бібліотеки - це території спілкування, культурні центри, куди можуть звертатися  такі люди за психологічною підтримкою, просто бесідою, отриманням тепла і добрих людських стосунків.
                Понкратова Л.М. , Пахненко І.В. - поділились досвідом роботи своїх бібліотек - бібліотеки коледжу СНАУ і медичного коледжу. Пахненко І.В - розповіла про організацію роботи в бібліотеці медичного коледжу: студенти багато роблять презентацій, часто відвідують бібліотеку і звертаються за допомогою до бібліотекарів, створюється електронна бібліотека, працює літературна вітальня, клуб поезії (який веде Н.Лимарь).
                В бібліотеці коледжу СНАУ приділяється багато уваги саме впровадженню інформаційно-комунікаційних технологій в роботу, вже декілька років працює сайт бібліотеки (бібліотека коледжу СНАУ - тут новатор!): https://sites.google.com/site/azkniga09/, з 2013 року - блог http://bibliotekacoledg.blogspot.com/ і сторінка бібліотеки "в контакте" http://vk.com/koledzhsnau, зі студентами регулярно проводяться тренінги на теми: "Веб-ресурси бібліотек світу", "Інформаційні ресурси бібліотеки", "Складання списків літератури і основи наукової обробки літератури" та інші; на сайті бібліотеки працює віртуальний календар "Славетна плеяда Сумщини".  Родзинкою бібліотеки є літературні вечори з запрошенням письменників Сумщини. Людмила Миколаївна висловила надію, що бібліотечні блоги невдовзі з'являться й в інших бібліотеках внз І-ІІ р.а. А поки що можна ділитися інформацією, цікавинками роботи, інноваціями тут, на нашому  методичному блозі: "Бібліотечна палітра". Головне - бажання! 
                На засіданні обрали модератора блогу - Понкратову Л.М., відповідальних за сторінки: Пахненко І.В., Кратенко А.О., Сотнікову І.В. Бібліотекарі всіх коледжів об'єднання можуть надавати відомості про свої заходи на електронну адресу корпорації ВНЗ.








"Успех – это успеть"
"Творчество – общее дело, творимое уединенными", - Марина Цветаева.


четверг, 13 ноября 2014 г.

Буквоїд

Шановні читачі!
Всім любителям української літератури
пропонуємо звертатись до сторінок
сайту  Буквоїд.

Зі сторінок цього порталу ви дізнаєтесь
про новинки української літератури,
скористаєтесь рубрикою "Електронна бібліотека"
і прочитаєте он-лайн різноманітні видання
і ще багато цікавого!


Славетна плеяда Сумщини

Шановні користувачі!

Ми робимо добірку разноманітних публікацій
про відомих особистостей Сумщини.
Які люди-ювіляри листопада 2014 р.
народилися на Сумщині,
дізнайтеся, будь ласка,
з нашого віртуального календаря
"Славетна плеяда Сумщини"!




Король українського гумору


"Пошли мені, доле, сили, уміння, талану,
чого хочеш - тільки щоб я хоч що-небудь
зробив таке, щоб народ мій у своїм титанічнім труді, 
у своїх печалях, горестях, роздумах, ваганнях, - - щоб народ
мій усміхнувся!... Я - слуга народний!
І я з того гордий, я з того щасливий!"
                                                     Остап Вишня
До 125-річчя видатного українського гумориста
ми підготували пост, який ви можете прочитати
на сайті бібліотеки коледжу СНАУ:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...